Herkent u dat? Van uw corporatie wordt gevraagd om de huren laag te houden voor de doelgroep (waar elke corporatie naar streeft toch?) en dat u minder uitgeeft (waar moet u anders de verhuurdersheffing van betalen?) en dat u toch gewoon in control blijft als bestuurder of commissaris! Gaat u er maar aan staan …

Beheerlasten

 De eerste gedachtenrichting is veelal om de lasten van personeel, huisvesting en ICT omlaag te brengen met ieder 10%. Dit is de kaasschaafmethode en die is snel en efficiënt. En u ken het grote risico, dat de besparing op korte termijn, extra kosten op lange termijn oplevert.

Onderhoud

Een andere makkelijke methode van besparen, is gewoon te stoppen met planmatig onderhoud en renovaties. Of deze kosten in ieder geval fors te verlagen. U kent het gevaar dat penny – wise achteraf pound – foulish is. Aan u een serieuze vraag: wat is de goede verhouding tussen klachtenonderhoud, mutatieonderhoud, planmatig onderhoud en renovaties?

Rente

Voor de meeste organisaties worden de rentelasten gezien als een gegeven en het treasury beleid is ‘in beton gegoten’. Boeiend is dat hier met ‘ondernemende-creatieve-analyse’’ heel bruikbare en voordeliger oplossingen zijn, die met minder risico en lagere kost! Uiteindelijk wil geen enkele bestuurder teveel betalen of teveel risico lopen.

Het helpt niet om energie te steken in feiten die niet te veranderen zijn.

Inkomsten

Een oplossingen waar corporaties van nature niet naar willen kijken, is het verhogen van de inkomsten. En daarbij wordt veelal de maandhuur van de doelgroep bedoeld. U begrijpt het al. Er zijn inderdaad meer bronnen van inkomsten en meer mogelijkheden!

Desinvesteren

Als laatste gebruikelijke bron wil ik het desinvesteren noemen. Het verkopen van uw vastgoed. Dat is een apart hoofdstuk waard, waar ik zeker op terug ga komen!

Investeren?

De meeste organisaties stoppen in dit soort tijden met investeren. Ik hoor u denken: investeren in tijden van besparingen? Ja, en juist nu is investeren voordelig! De bouwkosten zijn laag, de grondkosten zijn ook laag, de rente staat laag en de economie snakt naar impulsen! En last but not least: uw organisatie en uw klanten verdienen het, dat de investeringen eerder worden verhoogd dan verlaagd! Daar wil ik in een volgende blog zeker op terug komen! 

De huidige praktijk

U herkent het vast. Er waait een stevige storm over corporatieland. Hier en daar een bui is wat menigeen had gehoopt, het bleek een zware herfstbui met veel regen en wind. En dat is het goed dat er in Nederland de afgelopen honderd jaren gezorgd is voor een hele goede huisvesting. Jammer dat deze huisvesters nu in de kou worden gezet, in plaats van gekoesterd.

Het weer is één van de favoriete onderwerpen bij de koffie automaat. Het voelt goed en levert geen verandering op. Klagen over de huidige tijdgeest ook niet, maar dat wist u natuurlijk ook wel. Wat wel helpt, is nadenken over wat er allemaal mogelijk is. En dat is best veel. In de komende blogs ga ik u tal van mogelijkheden aan de hand doen. Het enige wat ú hoeft te doen is goed na te denken wat u wel wilt en vooral wat u niet wilt.

Uw doelstelling

Uiteindelijk wilt u de veranderingen bijblijven of zelfs voor blijven, meer betrokkenheid van uw stakeholders beter in control zijn, een betere sturing hebben en de bedrijfsvoering effectiever en efficiënter.

Hoe op te lossen?

Elke organisatie maakt het mee, dat er periodes zijn waarin de geldstroom aan het opdrogen is. Dit is waarschijnlijk voor u als bestuurder of commissaris van een corporatie nu ook het geval. Met dit verschil, dat bij bedrijven meestal de klant of de markt de reden is en in de corporatiesector is het de overheid. Of is de overheid onze klant? Simpel afwachten kan niet (meer), dus is er alle reden tot actie: de handen uit de mouwen!

Dit is mijn eerste blog in een serie over het onderwerp: meer doen met minder geld. Er zijn veel invalshoeken en combinaties van oplossingen. Daarover de volgende keren meer!

Wat te doen? 

In de komende blogs diep ik de bovenstaande onderwerpen voor u uit. De eenvoudigste manier is om uw email adres achter te laten, dan krijgt u de volgende blogs vanzelf in de mailbox! Hebt u meer haast, zoekt u meer diepgang of wilt u een specifieke vraag beantwoord hebben? Stuur gerust een mailtje of bel om een afspraak te maken!

Over Arie Stapper

CFO / bestuurder a.i. met oog voor strategische kansen

arie 1Mijn collega’s en opdrachtgevers vertellen van mij: “Innovatieve daadkrachtige manager en bestuurder, die organisaties een nieuwe impuls kan geven. Kent de corporatiebranche zeer goed, weet wat de trends zijn en welke strategische vraagstukken er spelen. Realiseert rendementsverbetering, efficiency en maatschappelijk draagvlak.

Neemt mensen op inspirerende wijze mee in de beweging die de organisatie moet maken. Zijn brede ervaring maakt dat hij tevens goed in staat is breder in te steken dan de cijfers.”

Peter Korzelius, CEO van SWW te Woerden:

“Arie is in staat om permanente veranderingen in organisaties te implementeren om zo betere prestaties en efficiency te bereiken. Daarnaast is hij een goed georganiseerde manager. 

Ik kan u helpen met het optimaliseren van de bedrijfsvoering van uw organisatie, of het nu gaat om meer efficiëntie of een hogere effectiviteit, of dat u meer sturing wilt of beter in control blijven, of u de veranderingen voor wilt blijven of droomt van meer betrokkenheid van uw stakeholders!

Wil u meer weten? Stuur gerust een berichtje naar mail@ArieStapper.nl  of bel mij op 06 – 19 344 555.

“De man die beslist,
en zich wel eens vergist,
brengt vaak meer geld in de kist,
dan de perfectionist,
die de aansluiting mist.”

(J.W. Kolleman verkoopleider Silvo specerijen)